dissabte, 2 de desembre del 2023

Homilia del diumenge 03/12/2023

                                               ESPERANÇA  I  GOIG

                                               Intentant trobar un denominador comú a l’hora d’encetar aquest temps de l’Advent i, alhora donant una visió cristiana del món nostre (he canviat a posta “nostre món” per “món nostre” per donar-li significació més real amb la “realitat” dura que ens toca viure i a la qual hem de donar respostes precises i concretes, cadascú les seves, amb incidència pràctica amb allò que veiem, toquem amb mà provident i evangèlica), després de tenir a les mans la baralla d’opcions possibles, m’he decantat per concentrar-me en un parell de perspectives fondes i pragmàtiques: Esperança i Goig. Vull veure-viure aquest Advent-Nadal que, com veieu va amb un guió - entre les dues celebracions que donen inici i principis a la nostra convivència-presència-consciència en la nostra aportació al temps convivencial de l’Advent-Nadal. Les dues donen nom –va d’inicials- a la Constitució pastoral de l’Església en el món contemporani. Són Gaudium et Spes, o si voleu l’Spes que genera el Gaudium. Aquest document és dels més importants del Vaticà II. De pas subratllo que digui pastoral, el qualificatiu en el sentit  d’apuntar a una acció personal, de tipus pragmàtic en el món nostre, en les coordenades de lloc i temps, el típic: ara i aquí. El document comença així: “El goig i l’esperança, el plor i l’angoixa de l’home contemporani, sobretot els dels pobres i de tota mena d’afligits, són també  el goig i l’esperança, el plor i l’angoixa dels deixebles de Crist, i no hi ha res de verament humà que no ressoni en llur cor. En efecte, la seva comunitat és constituïda de persones que aplegades en Crist, són conduïdes per l’Esperit Sant en llur peregrinació al Regne del Pare, i han rebut el missatge de salvació, amb el deure de presentar-lo a tothom. Per això, Ella es considera de debò lligada amb el llinatge humà i amb la seva història”. Noteu de passada, com reformula el mateix intent el papa Francesc en el seu document programàtic “La joia de l’Evangeli que comença així: “La joia de l’Evangeli omple el cor i la vida sencera dels qui es troben  amb Jesús. Els qui es deixen salvar per Ell són alliberats del pecat, de la tristesa, del buit interior, de l’aïllament. Amb Jesucrist sempre neix i reneix la joia”. Tornant al document anteriorment citat, vull donar una ullada als capítols que desenvolupa i en el seu contingut hi trobarem en els accents hodierns, pautes d’acció i d’identificació, com a creients: L’enumeració només, dóna ja el ple sentit de la seva importància.

            1.- Situació de l’home en el món contemporani. 2.- l’Església i la vocació de l’home (Dignitat, Drets). 3.- La Comunitat humana. 4.- l’activitat humana en el món. 5.- El treball de l’Església en el món d’avui.

            Hi ha una segona part que porta per títol: Alguns problemes  més urgents:

1.- Obligació de fomentar la dignitat del matrimoni i de la família. 2.- El degut foment del progrés cultural (Situació de la cultura, avui. Deures més urgents dels cristians en relació a la cultura) 3.- La vida econòmico-social (El progrés econòmic. Alguns principis que governen tota la vida econòmico-social). 4.- La vida de la comunitat política. 5.- Foment de la pau  i promoció de la comunitat internacional. (Obligació d’evitar la guerra. La construcció de la comunitat internacional). Dates: G. et Spes: nov del 1965, Joia Evangeli: nov 2013; el nostre, ara: 3 des, 2023. Persistència, i més: urgència! del mateix missatge: Som-hi tots en bona hora i que Déu ens hi beneeixi! Dia que passa, més necessari: Una esperança ben trempada, que dóna lloc al dia de cada dia!

            En els Advents esventats per la roda del temps: Black Day, encesa de llums, despeses consumístiques. També els records i enyors infantívols... tot plegat Nadal-sense-Advent, tot esdevingut laïcitzat. Per a un cristianisme madur que hauríem de tenir i ens els hauríem de plantejar ambdós amb peu d’esperança i goig, treballats i audaços - si fos possible-; centrats en l’Encarnació, essent Jesús de Natzaret el RE-FE-RENT únic (en el sentit d’aplegar en una globalitat tots els sentits haguts i per haver...) Premi a qui llegeix aquests dies del cicle d’Advent-Nadal els documents citats. Bravo per a qui ho faci. No ens podem contaminar per les pors i el negativisme en relació al futur, que circulen per tot arreu. La negativitat que es respira s’ha de neutralitzar a base d’una batallera esperança i deixant-nos omplir de somriures i del goig autèntic que segueixen al bell i ben obrar. Ja ho diu el cant: “Lluita i espera/, no et deixis vèncer/, pren per senyera/ la teva fe./ Reneix a la vida/ reneix a la dansa,/ dóna esperança/ a la teva gent.// És Crist qui camina/ sembrant esperança,/ És Crist qui s’avança/ i ens dóna l’Esperit./ Si ens dóna la vida,/ primer la perdia;/ ens dóna la joia, / l’amor i la creu”.

                                               L’esperança és un dels valors més sostinguts per tots els humanismes de tots els temps. L’han proclamat de mil maneres. És d’una dimensió universal. És coneguda l’obra del poeta Péguy en “El pòrtic de la segona virtut”: “El que em sorprèn, diu Déu, és l’esperança./ I no me’n ser avenir./ Aquesta petita esperança que té un aire de no-res./ aquesta filleta esperança./ Immortal. // De la raça dels homes./ La fe és una Esposa fidel,/ La caritat és una Mare./ una mare ardent, plena de cor./ L’esperança és una nena petita de no res/ que va venir el dia de Nadal.../ I malgrat tot, és aquesta nena la qui travessarà els mons./ Aquesta nena petita de no-res./ Tota sola portant les altres, la qui travessarà els mons acomplerts”. Prenent de la segona lectura d’avui tenim la convicció de Pau, un capdavanter de l’esperança, llegim: “El testimoni que doneu de Crist s’ha refermat tant en vosaltres que no us manca cap mena de do, mentre viviu esperant la manifestació de Jesucrist el nostre Senyor. Ell us mantindrà ferms fins a la fi”. I a l’evangeli sentim la veu de Déu que ens diu: “Estigueu atents, vetlleu”. Res de temences, res de por. Els destrets del món d’avui –i són tants!- demanen persones coratjoses, plenes d’ardideses, confrontant pessimismes, negacions de futur, des-animats. Cal repetir la pregària de la confiança i de l’esperança: Veniu, veniu. Marana ta, Amén veniu, Senyor Jesús”. Així acaba l’apocalipsi, Així comença en nostre Advent-Nadal. La paradoxa constant: avui embalsamem les nostres foscors amb un mantell de llumetes i coloraines. Els regals de no res, fútils, van embolcallats de paper de plata. Ens posarem a taula el dia de Nadal i Jesús ens hi plorarà... Tot progrés és fruit d’una fermesa en l’obrar de cada dia. El futur del món és i està en el present de les aparents menudalles de cada dia. “Quan donàveu... m’ho fèieu a Mi”. Eureka, aquest és el secret que portem al cor des del dia de Jesucrist Rei de l’Univers! És o no és?

P. Josep Mª Balcells.

Primera setmana, que no solament diumenge. 1er d’Advent-Nadal 3 des. 23 Sabadell