dissabte, 28 de març del 2020

Homilia del diumenge 29/03/2020


HIMNE  A  LA  VIDA… DE  LA  GRÀCIA

                                               Mai no ens havíem trobat en les circumstàncies excepcionals, úniques, de no poder celebrar conjuntament i presencialment l’Eucaristia d’aquest diumenge, per més que se’ns han ofert les múltiples possibilitats de compartir “virtualment” les Eucaristies que ens ofereixen els mitjans de comunicació. Farem bé d’aprofitar-los en l’enyorança de voler-les joiosament compartir novament en les nostres parròquies habituals. Amb tot, jo voldria aprofitar aquesta avinentesa propicia, ara que estem en els nostres confinaments, per posar en relleu la primera part de les celebracions de la Missa, donant major amplitud a aquesta part essencial, en allò que en diem la Taula de la Paraula, que avui podem tenir-la a casa, sense entrebancs i a comoditat, obeint la invitació que ens feu el Mestre, quan ens digué: “Tu, quan preguis, entra en la cambra més retirada, tanca’t amb pany i clau i prega al teu Pare, present en els llocs més amagats, i el Pare que veu el que és amagat, t’ho recompensarà”.

                                               Precisament, els textos de la litúrgia d’avui són d’una riquesa rellevant; podríem dir que són un cant a la vida, a la vida del cada dia, amb la particularitat de fer referència explícita –endemés- a la vida de la gràcia, que congaudim com allò que és, com la gran joia del Baptisme, la participació en i de la vida, segons l’Esperit. Així completem avui la simbologia baptismal que hem anat desgranant en els tres últims diumenges, i són: l’aigua, font brolladora que irromp des de dins nostre, inesgotable, i que ens sadolla fins a la vida eterna; també la llum santa que esbatana la nostra visió interioritzada que, en creixement sostingut, ens portarà fins a la visió contemplativa, cara a cara, del Déu de les llums. Avui completem la tríade de la simbologia baptismal amb l’expressió simbòlica de la vida.

                                               Amb les lectures d’avui, tres perles de la Paraula de Déu,  ens faran sentir el glatir de la vida de la gràcia baptismal. Són tres textos en majúscula que ens endinsaran en la nostra condició de fills de Déu, en el sentit de la vivència de la vida renovada que, al do primari de la mateixa vida i condició humanes concretes, hi sobreposarem la vida de la gràcia, que ens durà -pas a pas- a la plenitud de comunió amb el Déu vivent i dador de vida, participada en la seva, oh misteri gaudiós!

                                               Si em permeteu, us invitaria a fer les lectures pròpies per avui, bo i fent-les in extenso. Llegir-les senceres en els capítols de referència: el 37 d’Ezequiel; podeu afegir-hi el sempre consonant salm, avui el 129; el 8è de la Carta als Romans i completat tot amb l’esplèndid 11è de l’evangeli de Joan.

                                               Anem pel primer: Ezequiel és el poeta de l’esperança d’alliberament, del re-torn de Babilònia. Moment important en la història del poble d’Israel, imatge de l’Església i particularment de cadascun dels batejats. Un missatge “en temps de crisi”. (No puc deixar de donar una mirada concreta als temps pugnants que estem vivint. Sembla talment que el cos social i institucional que se’ns estigui descomponent... Sobre la nostra situació actual és com si Déu profetitzés a la nostra “escampadissa existencial”). Quin dramatisme en aquesta visió d’un realisme més escruixidor! El Senyor invita el profeta a recompondre, peça per peça, tot un escampall de desferres humanes. La vista se’ns hi emboira i esbarria... Tot culmina amb una apel·lació a la vinguda de l’esperit-Esperit (dues significacions en una!).  “Fill d’home, profetitza, profetitza a l’esperit” –l’alè de vida-, digues-li: “Això et mana el Senyor, Déu sobirà: Vine, esperit, vine dels quatre vents i alena sobre aquests morts, perquè re-tornin a la vida”. Qui no hi rememorarà l’escena semblant de la creació de l’home en el Gènesi! Però Ezequiel no hi veu la recomposició de la vida de la gràcia que pel baptisme ens fa vivents -ara al mode, a la manera i semblança de Jesús: fets fills de Déu. Fills en el Fill. Com sempre, el salm que fistoneja la visió d’Ezequiel, serà un “brodat” a la visió del profeta. Quina consonància!: “Des de l’abisme us crido, Senyor. Confio en la Paraula del Senyor, la meva ànima hi confia... Israel espera en el Senyor perquè són del Senyor l’amor fidel i la redempció generosa. És Ell qui redimeix Israel de totes les seves culpes”.

                                               Ara, llegim detingudament el capítol 8è. de la Carta de Pau als romans. És el moment culminant de l’evangelització que hi fa als pagans de Roma. Ens descriu la vida en l’Esperit, que és pròpiament la vida que brolla permanentment de les aigües baptismals. Nosaltres vivim segons les mires de l’esperit-Esperit (un doble alè de vida que es potencien l’una a l’altra). Com barreja Pau el què diu amb la pregària que fem, comptant amb l’Esperit que ens habita! “Així l’Esperit mateix s’uneix al nostre esperit per donar testimoni que som fills de Déu”. “L’Esperit ens dona la vida, ja que ens fa justos” I acaba arrodonint-ho així: “I els qui havia destinat, també els ha cridat; i els qui ha cridat, també els ha fet justos; i els qui ha fet justos, també els ha glorificat”. (Ai, si en fóssim més conscients i, doncs, proactius! Quina bellesa i profunditat no hi hauria en la nostra condició de batejats! Baptisme, inici de vida divina, procés, progrés, meta i plenitud de vida en Crist! Obrim cos, cor, sentits, ment i ànima a la vida-Vida que Déu ens dona! I portem aquest guspireig de vida en les nostres mans, com una flama vacil·lant, amb joia, esperança, temor reverencial i amb el màxim d’amor de què siguem capaços de viure-la: oh vida donada, re-donada, regalada! “Tot el que tenim és un do teu!”. “Per Jesús ens ve la VIDA, exultem germans!”.
Betania – Excavaciones en torno a la tumba de Lazaro – Primeros ... 
                                               Del preciós capítol del retorn-a-la-vida de Llàtzer, subratllem cadascun dels detalls, n’està replé. Estem vivencialment a l’avantsala dels moments, escenes i sentits de la vida “entregada, lliurada” de Jesús. Quines sentors més perfumades de resurreccions i de vida que s’escampen per aquesta escena, que preludia tots els retorns a la vida que Jesús obra a i en les nostres vides! Jesús consagra per sempre, en aquesta escena íntima, d’amistat entranyable, la benaurada casa acollidora de Betània! Aquí, hi proclamarà com a la seva més pròpia definició i identitat: “Jo sóc la Resurrecció i la Vida”. “Els qui creuen en Mi, encara  que morin, viuran, i tots els qui viuen i creuen en Mi, no moriran mai més”. El teló de fons resta decididament pasqual.

                                               Ajuntem-hi la meravella, com tret del Cantar dels Cantars, l’escena pròpia ja del capítol següent, la de la unció que fa Maria dels peus del Mestre, amb la significació que li donarà Jesús, davant de la sortida perversa que hi fa Judes. Subratllo això, com ho fa Joan: “Tota la casa s’omplí de la fragància d’aquell perfum”. Fragància que encara és ben penetrant, ara i aquí, quan tu estàs llegint la Paraula de vida...

                                               Tanquem els ulls i per uns moments, llargs, posem atenció concentrada a tot l’enfilall de les Paraules de Déu que hem “mimat” avui, rellegint-les poc a poc, contemplant, ungits de vida; i restem en quietud, silents, absorts, tot donant les millors gràcies de què som capaços. “Quedéme y olvidéme”. Ja en el mateix capítol 12, lligant amb l’escena de Llàtzer rediviu, queda encetada la Passió, Mort, Resurrecció del nostre Mestre i Senyor, Jesucrist. Quina quaresma més profunda que desemboca en la Setmana Santa que aquest any la celebrarem confinats a casa! Que les circumstàncies no ens impedeixin de celebrar-la a fons i amb els millors fruits de l’arbre de la VIDA.

                                               Acabem amb la Col·lecta del dia: “Us demanem, Senyor, la gràcia de progressar contínuament en aquella caritat, per la qual el vostre Fill va estimar tant el món, que es va entregar a la mort”, preludi com és d’una nova i definitiva albada.

P. Josep Mª Balcells.
Diumenge v de Quaresma, 29 de març de l’any 2020.  Sabadell