diumenge, 26 de maig del 2024

Homilia del diumenge 26/05/2024 Santíssima Trinitat

                      POBLE  DE  DÉU,  POBLE  EN  MARXA

                                               Per a nosaltres, ancorats d’una vegada per sempre en el Pla de salvació (Ef 1, 3-14) que hem tingut tan i tan present aquesta última quaresma-pasqua i més en concret entre les dues pasqües: Resurrecció i Pentecosta o Vinguda de l’Esperit Sant, a tenor també del que ens alliçona l’espiritualitat de l’Església germana ortodoxa de les “Dues Mans” del Pare: una, Jesús ressuscitat  i l’altra, la presència-acció de l’Esperit Sant. D’ambdues en prové el miracle-misteri de l’Església, Xifrada en la filiació divina i la pertinència a  Crist a través de l’Església. Parlar d’Església és per a nosaltres parlar ja de la Sma.Trinitat, en el pla de salvació ofert a tothom. En efecte, llegim en la Constitució sobre l’Església només encetada: “La llum dels pobles és Crist: per això aquest Sant Concili, reunit en l’Esperit Sant, té el gran desig d’il·luminar tots els homes amb la claredat d’Ell, que resplendeix en la faç de l’Església, proclamant l’Evangeli a tota la creació, que és precisament el text mateix de l’evangeli d’avui: “Aneu a convertir tots els pobles”, I també amb la menció explícita de les tres persones de la Sma. Trinitat a l’hora de batejar-los. “Així, pel baptisme els homes som empeltats en el misteri pasqual de Crist; moren amb Ell, són sepultats  amb Ell, ressusciten en Ell”. “Crist és el Cap del Cos, Ell és la imatge de Déu invisible, i en Ell ha estat creat tot l’univers. Ell és abans de tots, i tot se sosté en Ell. Ell és el Cap del Cos que és l’Església... Tots els membres se li han de configurar, fins que Crist sigui format en ells (Ga 4, 19). Per això, som assumits en el misteri de la seva vida, configurats, commorts i conressuscitats amb Ell, fins que coregnem  amb Ell”. Ell disposa contínuament en el seu Cos de serveis, ministeris i carismes encaminats a la salvació de les persones i de les comunitats. A fi de renovar-nos en Ell, ens feu partícips  del seu Esperit, el qual, essent únic i idèntic en el Cap i en els membres, vivifica, unifica i mou talment tot el Cos, que els sant Pares pogueren comparar la seva funció a la que acompleix en el cos humà el principi vital i ànima. Com que habita en Ell tota plenitud de Deu corporalment, omple amb els seus dons divins l’Església (Ef 1, 22-23), talment que Ella tendeixi i arribi a tota plenitud de Déu.... L’Església “avança peregrinant entre les persecucions del món i els consols de Déu, anunciant la creu i la mort del Senyor fins que vingui. Però s’enforteix amb la puixança del senyor Ressuscitat”.

                                               El papa Francesc en la seva Exhortació sobre l’anunci de l’Evangeli (“La Joia de l’Evangeli”) en el món actual, des del primer moment ens invita a una Sortida missionera com la tasca primordial de l’Església en aquest moment i com a paradigma de tota l’obra de l’Església. Promou una pastoral renovada en funció d’aquesta apertura i dinamisme. Així tots som cridats a aquesta nova “sortida” missionera; “sortir de la pròpia comoditat i atrevir-se a arribar a totes les ”perifèries” que necessiten la llum de l’evangeli.  En els números  46-49 el papa parla d’una Mare amb el cor obert. L’Església “en sortida” és una Església de portes obertes. Sortir cap als altres per arribar a les perifèries humanes. Acollidors, a vegades renunciar a les urgències per alentir el pas, fer com el pare del fill pròdig, que es queda amb les portes obertes, perquè quan torni, pugui entrar sense dificultat. Tothom pot participar  d’alguna manera en la vida eclesial, tothom pot integrar-se en la comunitat, i tampoc les portes dels sagraments no haurien de tancar-se per una raó qualsevol... Sovint ens comportem com a controladors de la gràcia i  no com a facilitadors. Però l’Església no és una duana, és una casa paterna on hi ha lloc per a cadascú amb la seva vida a les espatlles”. I ho rebla tot amb un número 49 que l’hauríem de posar a les entrades dels temples i a tots els llocs d’assistència i d’acolliment. Mireu quina vibració no té aquesta proclama evangelitzadora d’un papa pastoral que és desviu per obrir portes, camins, sínodes i crides a ser-hi i a obrir cors i serveis a llindar de porta, a peu d’obra: “Sortim, sortim a oferir la vida de Jesucrist. Repeteixo aquí a tota l’Església: M’estimo més una Església accidentada, ferida i tacada per haver sortit al carrer, que no pas una Església malalta  pel tancament i la comoditat d’aferrar-se a les seves pròpies seguretats. No vull una Església preocupada per ser el  centre i que acabi clausurada en un embolic d’obsessions i procediments. Si una cosa ha d’inquietar-nos santament i preocupar la nostra consciència és que tants germans nostres visquin sense la força, la llum i el consol de l’amistat amb Jesucrist, sense una comunitat de fe que els contingui, sense un horitzó de sentit i de vida. Més que la por d’equivocar-no, espero que ens mogui la por de recloure’ns en les estructures que ens donen una falsa contenció, en les normes que ens converteixen en jutges implacables, en els costums en què ens sentim tranquils, mentre a fora hi ha una multitud famolenca i Jesús que ens repeteix sense cansar-se: “Doneu-los menjar vosaltres mateixos!”

                                               Com podeu comprovar he posat per títol una cançó que l’hem cantat un munt de vegades. Però al final del Cantoral hi podem trobar quina provinença té. Ho he cercat i m’he trobat amb un goig que us el vull compartir: Lletra i música de Mossèn Xavier Morlans. Per situar-lo anem a la Parròquia de Santa Anna a Barcelona on ell col·labora amb Mn. Peio i on tenen un Hospital de Campanya. Allí les perifèries de Barcelona troben de tot i allò òptim. Mn Morlans va fer una actuació evangelitzadora digna de ser coneguda. Ell hi tocava una guitarra i  invitava a seguir una mena de prec a obrir-se a l’evangeli. Allí van néixer unes jornades de primera evangelització que han donat nom a un Llibre amb títol de Vine i Veuràs que fet a mans ara el podem llegir i experimentar. Mn. Morlans amb la seva guitarra i cançons és una autèntica imatge plàstica i sobretot pràctica d’aquella crida de Francesc que també té una concreció a més a més en la lletra de la seva cançó:  En poso aquestes estrofes per identificació amb l’autor, el contingut i en el ressò de la crida i invitació a viure l’Església com a poble de Déu com el va definir el Vaticà II: “Aquest Poble messiànic que  té per Cap Crist. Té per condició la dignitat i la llibertat dels fills de Déu, en els cors dels quals l’Esperit Sant habita com en” un temple. Té per llei el manament nou d’estimar com el mateix Crist ens ha estimat. I té, finalment, per objectiu el d’eixamplar encara més el Regne de Déu, iniciat en aquest món pel mateix Déu, fins que també Ell el completi al final dels temps, quan Crist, la nostra vida, es manifestarà i la mateixa creació serà alliberada de la servitud a la corrupció, passant a la llibertat gloriosa dels fills de Déu”.

             Poso el cant inspirat i en un to parió a la crida del papa Francesc a la que tots som cridats, empesos, ungits per L’Esperit. Ve a ser com el 49 bis

            Poble de Déu, Poble en marxa; / junts fem camí. / Poble de Déu, Església que avança / el Regne ja és aquí.

            Camina al llarg  del temps, / travessa mars pregons, / marcat sovint per tantes pors, / però viu en el Crist lluminós. / És barca, és vela , és signe, és combat. / Poble mogut per l’Esperit, / és Poble que canta la vida!

            En lluita per la pau,/ som veu dels sense veu,/ que és fosc sovint nostre dolor, / que és dolç el gest de germanor. / Som força, som vida, som llum, som amor. / Poble mogut per l’Esperit, / som Poble que estima la vida!

            Arrelats allà on som;/ oberts a tot el món, / enfront del mal tan impotents, / el Crist en creu ens fa valents. / Som lluita, som denúncia, som pau, som amistat. /Poble mogut per l’Esperit, / som Poble que dóna la vida!

                                  Petit homenatge a Mn. Xavier Morlans amb el desig de poder seguir personalment les jornades que contenen el llibre seu i amb el desig de poder suggerir a qui tingui l’empenta de fe cantable i d’una esperança coratjosa per obrir camins de sinodalitat

P. Josep Mª Balcells.

Solemnitat  de la Santíssima Trinitat,  28/5/ 24   Sabadell