diumenge, 5 de desembre del 2021

Homilia del diumenge 05/12/2021

                                           SORTIU  A  L’ENCONTRE

                                               Perquè hi hagi Encontre s’han de trobar uns i altres, i personificant-ho en la fe: l’un i l’Altre. Tots dos venint i confluint en el moment d’encalçar-se, en el sentit mes noble de l’expressió. ...I serà Festa Major, i més i tot...

                                               A  l’Apocalipsi s’hi va dir sentenciosament de Jesús que -a més de ser l’Alfa i l’Omega- era el que és, fou i el que ve. Tot això em porta com de la mà a la paràbola de les deu noies assenyades que surten a rebre el Espòs i Nuvi per fer-li escorta fins a les intimitats de Palau. Ara resulta que Palau és la Jerusalem habillada com núvia del millor veure; i oh, sorpresa! (sembla un conte de faules...), resulta que la núvia som cada un de nosaltres que té per nom Església, àlies Poble de Déu, i que Baruc ens en dona dos Noms, de més, quin dels dos pot ser tingut com a millor? “Possessió-pacífica-del-Bé” i “Glòria-del-culte-a-Déu”. Aquests Noms s’han de dir poc a poc, ressaltant cadascun dels seus components. Els guions ens ho fan avinent, No tenim altra manera d’expressar-ho, d’acord amb la comunicació no verbal, més excel·lent, si cap.

                                               De Baruc em diuen els biblistes que és un profeta que descriu el retorn dels exiliats de Babilònia, Amb aquestes paraules -proclamades avui- acaba el seu vaticini, el que se’n diu l’oracle de consol. Una invitació a una joiosa espera. A la gran expectativa d’un Adveniment, mot que vol dir més que un escarit Advent, el nostre amb vestes litúrgiques neutres, de violetes, quan ell mateix, per contra, ens diu que ens hem d’empolainar pels fastos de la celebració d’uns esponsalicis. “Engalana’t, no de qualsevol peça de vintage; no gens menys –són les seves paraules- “amb la glòria de Déu” (de fet hem quedat ben “glorificats” d’aleshores  ençà). Lluiràs i seràs “resplendent” més que tota la lluminària del Nadal consumista que posa llum neutra com esquer per atreure despistats, mai tan ben dit: fora de pista, fora de ruta, com les desassenyades joves de la paràbola... Que estic de broma? No, per Déu! No es pot jugar amb les coses, a més delicioses, de Déu i de la litúrgia. No, jamai!

                                               Seguim, doncs, el seguici. Tot està ple d’imperatius!: “Treu-te; engalana’t; vesteix-te; posa’t; alça’t, guaita”. Més: tot regalima d’alegria que jo al posar-la al pensament i sobretot al cor se m’endinsa i se’m desclou en un pomell de joia (“que ets de Déu guspira, generada dalt del cel”).

                                               La comitiva va endavant, bo i cantant. Bé podria ser el salm responsorial que tant s’hi avé: “És magnífic el que el Senyor fa a favor nostre, amb quin goig ho celebrem!”. O bé “el sant, sant, sant; beneït el qui ve...” Ens trobem justament a les envistes de Jerusalem, la Nova, la que ens ha descrit l’Apocalipsi, la que ve després de l’Omega! Allí es produirà el Gran i Definitiu Encontre. Una abraçada pre-pandèmica, un autèntic RE-coneixement, Re-trobament. Bé deia Agustí: “No em buscaries si no m’haguessis trobat” (antecedentment, afegeixo; i no faria falta). I ho complemento amb una altra cita del gran sant Ambròs; “Ensenya’m a buscar-te i mostra’t a qui et busca; perquè no puc anar a la teva cerca, a menys que tu m’ensenyis; i no puc trobar-te, si tu no et manifestes. Desitjant et buscaré; buscant et desitjaré; estimant et trobaré; i trobant-te t’estimaré”. Poc a poquet, delectant-s’hi! Fem-hi un bis i més, que bé s’ho val! Ara recordo aquella frase de Benet XVI que tant li agrada al nostre papa Francesc; “Paraules que ens porten al centre de l’evangeli: “Hom no comença a ser cristià per una decisió ètica o una gran idea, sinó per un Trobament amb un Esdeveniment, amb una PERSONA, que dona un nou horitzó a la vida i amb això, una orientació decisiva”. Santa paraula!

                                               L’ambient profètic de Baruc té un declarat sentit de Retorn, d’Èxode, si voleu. Ara la diré grossa! No “oblidem” (millor; rememorem!) que Déu ens ha pastat ja en el Designi amagat i fet realitat en la decisió benèvola. Va de repàs del diumenge passat de l’Epístola als efesis. Era la feina per a tota la setmana. Espero que hagi tingut conseqüències de canvi en les actituds del dia a dia. Segueixo: a nosaltres, un per un, Déu ens ha vist, volgut, ben-volgut en el misteri de Jesús, abans de tots els segles. Estem en unes coordenades eternes. Ho portem al nostre ADN. Això és indeleble, portem la marca de Déu tatuada en el més íntim, no en la pell. Per això, reconèixer és rememorar el reconèixer que ens és la besada inaugural de la nostra pre-vida, de la qual venim. Trobar-nos en una impensada cruïlla esdevé un joiós re-trobar-nos estimats és retrobar el deix de la besada que ha donat l’origen d’on venim.  Ai, dels oblits d’allò més gustós que mai s’ha vist ni sentit (sentit, d’assaborit!). “Tot ve de Déu, passa per Crist i a Déu s’encamina”. Si ho re-sabéssim, l’inconscient fonamental. Allà s’hi amaga, Però hi és, i tant s’hi és!”.

                                    Del nostre Advent, m’agrada més dir-ne Adveniment, que a més rima com i quant! amb Re-trobament. Venim del somni de Déu. Ai, i quines ressonàncies que enjoien el cor (designi+decisió+en el misteri de Crist: “on vivim, ens movem i som”). És bo ressaltar el que dèiem de Per Ell, amb Ell i en Ell flueix tot honor i tota glòria pels segles dels segles (els d’abans, els d’ara i els de demà: pre i post història o com millor es pugui dir). Amén. Sempre és Adveniment i sempre és Nadal: benaurades actualitzacions del misteri de Crist. Ho estem vivint, gaudint?

                                               Aclamació: “Obriu una ruta al Senyor, aplaneu-li el camí; tothom veurà la salvació de Déu”. ´És Déu que fa camí. Estem d’obres, com temps ha, per preparar la vinguda seva, ai deixes del temps del Fr... Aquest és pròpiament el treball de l’Adveniment: aplanar, anivellar, rebaixar, plantar arbres aromàtics: el camí d’anada el farem joiosament de tornada junts amb Ell, Les assenyades sortiran al gaudiós Encontre i donaran pas, més que a la Festa al FESTEIG. Nuvi i núvia i que Joan de la Creu ens llegeixi “El Cántico Espiritual o bé Llama de amor viva”. Que no és més això que la celebració desitjada i acomplerta d’un Adveniment+Nadal a ulls i cor de Déu Pare, que ens segueix somiant dia a dia...

                                               Deixem de moment Joan Baptista feinejar a les voreres del Jordà i ja ens hi trobarem la setmana entrant. També ell és pre-cursor que vol dir que fa via com tots. Hi ha tota una ventada de gent cridada a viure més endins o més alt: per a desmemoriats del fonament de tot fill de Déu. És en Crist en qui vivim, som i entenem.

                                               I ara venen els deures (m’agrada més dir-ne drets, si em sabeu entendre, per tot el que ens hem bescanviat fins ara). Per la gràcia de Déu així sia!                                                Aquesta setmana Pau ens envia la carta als filipencs que és com la felicitació nadalenca d’enguany que ens adreça sabedor que la llegirem sota el guiatge de la dels efesis. Caldrà aquesta vegada llegir-la tota sencera. Pau se’ns hi presenta com dels primerencs de celebrar Advent i Nadal tot inclòs en el misteri de l’encarnació de Crist. És la primera recalada seva a Europa. Són els filipencs els qui s’obren a l’evangeli de la vida. És com si visquessin el primer Adveniment i Nadal mediterranis. Em ve de cop el número 160  de “La  Joia de l’evangeli”: “L’enviament missioner del Senyor inclou la crida al creixement de la fe quan indica: “Ensenyant-los a observar tot el que us he manat”. Així queda clar que el primer anunci ha de provocar també un camí de formació i de maduració. L’evangelització també busca el creixement que implica prendre’s molt seriosament cada persona i el projecte que Déu té sobre ella. Cada ésser humà necessita més i més de Crist i l’evangelització no hauria de consentir que algú es conformi amb poc, sinó que pugui dir plenament; “Ja no visc jo, sinó que Crist viu en mi”. Expressió que trobareu al punt central de la carta, en la que anem entrant, i que és la joia pròpia d’aquests temps litúrgics com es posarà en relleu el proper diumenge, dit també Gaudete. “Estigueu contents, ho repeteixo”. Ja en parlarem, però ja faríem bé d’assajar-ne les caramelles. Els agraeix tot el que han fet per contribuir a la causa de l’evangeli. “Déu ha començat en vosaltres un bon treball, i segur que acabarà de dur-lo a terme fins al dia de Crist”.

                                               Pau, excepcionalment, es presenta com a “testimoni”, no dic exemple (que ara no es porta l’expressió, evangèlicament substituïda pel “testimoniatge). Cal llegir: 3, 12-21.  Recorda el goig i l’agraïment perquè han anat fent camí junts en el coneixement de Jesús. Hi ha hagut un Encontre propiciat per Pau que els ha portat a un més enllà i més endins, a més coneixement i saviesa del misteri de Crist. Això els ha fet com a fills.  “Sou el meu goig i la meva corona, estimats meus”.

                                               Té paraules molt dures contra els judaïtzants, problemes comuns als primers evangelitzadors. Ell podria sentir-se orgullós de la riquesa dels autèntics jueus, però havent descobert Jesús, conceptua tots els possibles guanys com a pèrdues i escòries, comparat amb el bé suprem que és conèixer Jesucrist, el meu Senyor. Per Ell m’he avingut a perdre-ho tot, a  canvi de guanyar-lo a Ell i de viure unit a Ell. La meva justícia és la que se’ns dona per la fe en Crist, la que prové de Déu.

                                              Absolutament, un enamorat de Crist. La seva ètica no és res més que la deduïda de l’amor que sent que Crist li té i que ell procura demostrar-li en la seva vida i missió d’evangelitzador. “Finalment, germans. Interesseu-vos per tot allò que és autèntic, respectable, pur, amable, lloable, tot allò que és sigui virtuós i digne d’elogi. Poseu en pràctica allò que de mi heu après i rebut, vist i sentit. I la pau serà en vosaltres. La pau de Déu que sobrepassa tot el que podem entendre, guardarà els vostres cors i els vostres pensaments en Jesucrist”. Hem confesso deixeble, alumne de tan apassionat Mestre, esperant que pregui com pels seus enyorats deixebles, introduïts en el moll del misteri del Crist. Quin Nadal més esplèndid a Filips!: “El Senyor és a prop! 

P. Josep Mª Balcells                               

Diumenge segon d’Advent, 5 de desembre del 21 Sabadell