dissabte, 11 de desembre del 2021

Homilia del diumenge 12/12/2021

                                       PAS  AL  PRECURSOR

                                               Joan Baptista, el suposat profeta Elies (?) i més que profeta, així ho donà a entendre el mateix Jesús (Mt 11, 34-35) . Obríem pàgina solemne el diumenge passat en el que prenia Joan, com a pròpia, la proclama d’Isaïes respecte del Messies esperat: “Complia el que hi ha escrit al llibre del profeta Isaïes: “Una veu crida en el desert: Obriu una ruta al Senyor, aplaneu-li el camí... i tothom veurà la salvació”. És per dret propi i missió que  tenim a Joan Baptista com a pre-cursor, capdavanter, ambaixador i guia de cordada, obrint camí.  Deixem que ens el presenti el seu propi pare, Zacaries, també proclamat en to i caires profètics: “I tu, infant, et diran profeta de l’Altíssim, perquè aniràs al davant del Senyor a preparar els seus camins. Faràs saber al poble que li ve (la parauleta!) la salvació, el perdó dels seus pecats, per l’amor entranyable del nostre Déu (de l’himne ‘Benedictus’ de Laudes). I quina satisfacció la del seu pare, destravada la llengua després de dubtes sobre una descendència inesperada, veient com el seu fill ha estat assenyalat pel dit de Déu per obrir portes o almenys per fer de pòrtic d’acollida per a l’entrada solemne del que vindrà després d’ell. Joan és ben conscient de la seva missió solament introductòria. Fent això, jo, Joan, ja podré posar-me al marge i deixar que Jesús prengui la iniciativa. Àdhuc els seus propis deixebles podran entrar en el seguiment del Messies esperat. I jo n’estaré ben i ben satisfet! Preparats per ell “per arribar amb alegria a les festes de Nadal i de celebrar-les solemnement amb el goig de l’Esperit” (Col·lecta).

                                               Els preliminars de festa ja són festa. Aquesta setmana, ja més propera a Nadal, està plena i ben replena del dring dels picarols fent el repic més tendre, adés una mica esbojarrat... Ja a la primera lectura som cridats a fer santa gatzara: “Crida de goig, aclama’l. Alegra’t i celebra-ho de tot cor. I la causa definitiva “Tens dintre teu el Senyor, el tens a dintre, com a Salvador poderós; per tu Sió s’ha transportat d’alegria, et renova el seu amor, està de festa i crida de goig com en dies d’aplecs”.

                                               El salm responsorial no es vol quedar enrere: “Aclama’l ple de goig, perquè el Sant d’Israel és gran a la teva ciutat. El Senyor és el Déu que em salva; confio, no m’espanto. D’Ell em ve la força i el triomf, és Ell qui m’ha salvat”.

                                               Més i tot. A aquesta “pre-cantada de Nadales” s’hi ajunta el mateix Pau: “Germans, viviu sempre contents en el Senyor; ho repeteixo, viviu contents. Que tothom us conegui com a gent de bon tracte. El Senyor és a prop. No us inquieteu per res”. Després d’aquesta cataracta de goig en el Senyor, si no sintonitzem in crescendo, més val que pleguem, perquè som talment uns sòmines. La gràcia de Déu l’hem de fer ostensible, que flueixi, que ragi a doll. Ens han dit que hem de ser seriosos a matar. Confonem el compromís amb un rictus d’esforç. Hem perdut l’esma i el goig de cantar, en un món ple de cantautors i de rockers. Són ells que canten, no nosaltres, ai!

                                                La visió del Baptista l’hem carregat d’apocalíptica i jo no crec que sigui aquesta, la vera. Mireu com respon a les preguntes de la bona gent, semblen calcades a les propostes del Sermó de la Muntanya: “Qui tingui dos vestits que en doni a qui no en té, i qui tingui menjar que el comparteixi amb els altres. Als cobradors d’impostos: “No forceu ningú amenaçant de maltractar-lo o de denunciar-lo, acontenteu-vos de la soldada”. Només té termes durs pels de sempre: fariseus i els de sempre, els que no necessiten de ningú, són autoreferencials, mestres de la Llei, ai fuig!

                                               Joan batejava a ribes del Jordà: “Jo us batejo només amb aigua, però ve (el gran verb d’adveniment) el qui és més poderós que jo, tan poderós que no sóc digne ni de deslligar-li el calçat. Ell us batejarà amb Esperit Sant i amb foc”. Així acaba l’evangeli d’avui: “Amb aquestes i moltes altres exhortacions, Joan anunciava al poble la Bona Nova”. “Mireu l’Anyell de Déu” assenyalant-lo, i res més.  I mutis pel fòrum... Amb el dit ja ho ha dit tot. Missió acomplerta!

                                               La cita explícita d’Isaïes (pregoner com ell sol, com hi canta a capella!)  em porta a invitar-vos a llegir la part central del llibre atribuït a ell. Des del capítol 40 al 55. Diuen que és un poeta dels més excels! Ja m’ho sabreu dir, feta l’experiència. Dibuixa tan vivament el Messies que ha de venir que d’aquests capítols se n’han dit que són el cinquè evangeli”.

                                               Jesús ens batejarà d’una forma més radical. Hi juga una presència inefable, la de l’Esperit Sant i el foc. Tot plegat em porta a cercar quins són els fruits d’aquesta acció i els trobo, ubèrrims, en la Carta de Pau als Gàlates, a més contraposats als fruits aspres i rudes no gens menys que de la Llei o als desigs terrenals, Fareu bé de llegir Gàlates (5, 1- 6, 10). El foc és el caliu que servaven viu els ancestres... el foc, i quin simbolisme que té, el foc a terra de les nostres pagesies, oidà!

                                               Mireu-los com van agermanats, no en pots tenir un, sense tenir-los tots arraïmats: “amor, goig, pau, paciència, benvolença, bondat, fidelitat,  dolcesa, domini d’un mateix”. Compreneu ara com Jesús afegeix el que afegeix, després de fer el major elogi de Joan Baptista: “Us ho asseguro: entre els nascuts de dona, no n’hi ha hagut cap de més gran que Joan Baptista, però el més petit en el Regne del cel és més gran que ell”. Això em porta a un passatge que no em cansaria mai de portar-lo a la ment i al cor: “Us enalteixo, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè has revelat als senzills tot (el secret de Regne) que has amagat als savis i entesos. Sí, Pare, així t’ha plagut de fer-ho”. (Mt 11, 25-30) Quina familiaritat entre Jesús i el Pare!

                                               Que comenci la cantada de Nadales:

            -“Oh quin gran goig, quina joia, quan els germans s’estimen”.

            - L’amor foragita tota por, són contraris l’un de l’altra.

            - Només sabrà estimar qui s’hagi sentit estimat precedentment per un Altre/e.

            - “El benestar sempre comença per un somriure” (Teresa de Calcuta)

            - “Tinc una llum al cor, que la vull deixar brillar/ Cada nit/ Perquè vull que brilli ben fort”. Dilluns, dimarts,...cada dia.

            -.La llum de la vida: al cor, als ulls, a les mans. No sols als carrers per atreure consum. Dies de família del dedins, “Per l’amor entranyable, ens visitarà un Sol que ve del cel per il·luminar els qui viuen a les fosques (de dins!) a les ombres de la mort (que no és vida ni felicitat!) i guiar els nostres passos per camins de pau”.

            - “Ama a las personas, utiliza las cosas...porqué al revés no funciona” (llibre presentat a La Contra del dimecres, 1 de desembre del 2021, del minimalista J. Field)

            - “Benaurats els nets de cor (=els senzills), perquè veuran Déu”.           

            -. “Nada te turbe, nada te espante, quien a Dios tiene, nada le falta, sólo Dios basta. (Teresa de Jesús)

             -. “De cop, amb la mort,/ es farà veritat la meva vida”. (Casaldàliga).

            -. “Estima i seràs feliç, Estima i tot canviarà./ Estima i descobriràs l’alegria d’estimar·. (dels Pinetells de tota la vida)

            -.La seva bondat consta per sempre. (salm) “La bondat i l’amor del Senyor, duren per sempre”.

            -. La fidelitat del Senyor durarà sempre. Al·leluia.

            -.L’amor fidel del Senyor dona un recolzament de casa bastida sobre Roca.

            - L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, m’ha enviat a portar la Bona nova de l’Evangeli als desvalguts”.

            -. Les besades de i a la Mare què dolces i gustoses. Ai Mare!

            -. L’estrella del cimal de la Torre de Maria fulgeix de nit i de dia sobre aquesta ciutat que s’ha desmemoriat de les coses substantives. Maria vetlla el son, les ventures i desventures dels seus fills. No és cosa de reconeixement; Déu sobre tot! (És Ell qui ens l’ha donada), i Maria al costat seu, veient com va creixent la torre del seu Fill, el Crist, tota vetlant i pregant. “Al matí cap al llevant quan  neix el dia les campanes van dient: “Ave Maria”... Barcelona torna a assabentar-se que té MARE. De Gaudí ve gaudi, gaudiós, joiós, goig. Apa, assaja’t i encomana’ls “Canta i Estima” (s. Agustí).

P. Josep Mª Balcells

Tercer diumenge de l’Adveneniment del Nadal, 12 de desembre del 2021  Sabadell