dissabte, 30 de maig del 2020

Homilia del diumenge 31/05/2020


SENYALS  DE  PISTA

                                               “Veniu, oh Esperit Sant, Aura divina. Pentecostès l’obra del Crist culmina: veniu Amor sagrat”. “La llei d’amor que avui heu promulgada: és plenitud la Pasqua, ben granada de fruits de l’Esperit”. “L’Esperit transforma la natura d’aquells en els quals es troba i habita, i els restaura donant-los una vida nova” (sant Ciril) Invitacions arreu. Punt d’arribada o punt de partença? Hem de prendre consciència ben nítida de que l’Església pren nova embranzida i ens ha d’agafar ben dúctils, dòcils, “oberts de bat a bat el nostre cor al seu amor”. No és un record, és la imminència d’un fet nou: com renascuts a l’Esperit, deixem-nos-hi “prendre”. Totes les cançons sobre l’Esperit Sant són invitacions a presencialitzar, a personalitzar allò que “fou, és i serà” (Paraula de comiat de Jesús: “Jo pregaré el Pare, que us donarà un altre Defensor, perquè es quedi amb vosaltres per sempre”.)

M. del Mar Albajar Twitterren: "Bona festa de la Pentecosta on ...                                               Les lectures que hem anat fent aquests dies en els Fets dels apòstols no són més que la narració dels començaments de l’Església que l’Esperit Sant impulsa (si et deixes!) vers la comunió amb Crist i a través de Crist amb el Pare, sabedors de ser fills estimats de Déu. Consciència cada dia més aprofundida, experimentada, viscuda, gustada, irradiada. Som Església, som poble de Déu. ¿Què ens hi ha dit el nostre concili Vaticà II?: “Crist va instituir la nova aliança, això és el nou Testament, segellat amb la seva sang, invitant una multitud d’entre els jueus i els pagans a formar una unitat en l’Esperit, i a ser el nou Poble de Déu perquè els qui creuen en el Crist, renascuts de l’aigua i de l’Esperit esdevenen en summa “un llinatge escollit, un sacerdoci reial, una nació santa, un poble possessió de Déu” (I Pere 2, 9-10). Aquest poble messiànic té per cap el Crist. Té per distintiu la dignitat i la llibertat dels fills de Déu, al cor dels quals fa estada com en un temple l’Esperit Sant. Té per llei el nou manament d’estimar tal com el mateix Crist ens va estimar. En fi, té per objectiu el Regne de Déu, començat per Déu mateix aquí a la terra, però que s’ha d’estendre més i més fins que sigui consumat també per Ell a la fi dels temps, quan Crist, que és la nostra vida es manifesti i “la creació serà alliberada de l’esclavitud de la corrupció per prendre part en la llibertat gloriosa  dels fills de Déu”. (Rm. 8, 21). Aquest poble messiànic és el germen més fort d’unitat, d’amor, d’esperança i de salvació per a tot el gènere humà. Constituït pel Crist amb vista a una comunió de vida, d’amor i de veritat, és també emprat per Ell com un instrument de redempció universal i enviat a tot el món talment la llum del món i la sal de la terra”. Definició del que som, hauríem de ser i esperem que la consciència se’ns vagi obrint per anar-hi sent, sent, sent... És l’Esperit qui ens fa ser més i més conscients i més i més corresponsables. Aquesta és l’espiritualitat evangèlica promoguda per l’Esperit Sant. En tant que Esperit, espiritualitza; com a Sant, santifica!

                                                Anem a cercar traces, senyals, maneres on l’Esperit es pot trobar, intuir, percebre, sentir: Vent, aura, perfum, presència, intuïció, percepció... Comencem per les aclamacions litúrgiques que ens han obert a entendre més l’evangeli de Joan, coprotagonitzant els seus passos i senyals de pista:
           
- Veniu Esperit Sant, ompliu el cor dels vostres fidels i enceneu-hi la flama del vostre amor.
- Us enviaré l’Esperit de la veritat. Ell us guiarà cap el coneixement de la veritat sencera.
- L’Esperit Sant us farà recordar tot el que us he dit i us ho farà entendre.
- Que tots siguin u; com Vós, Pare, esteu en mi i jo en Vós. Així el món creurà que Vós m’heu enviat.
- La vostra Paraula és veritat, Senyor: consagreu-nos en la veritat.
- Jo pregaré el Pare, i us donarà un altre Defensor, perquè es quedi amb vosaltres per sempre.
- Ja que heu ressuscitat juntament amb el Crist, cerqueu allò que és de dalt, on hi ha el Crist assegut a la dreta de Déu.
- Aneu a convertir tots els pobles; jo seré amb vosaltres cada dia fins a la fi del món.
- He sortit del Pare per venir al món; ara deixo el món i me’n torno al Pare.
- El Messies havia de patir i de ressuscitar, abans d’entrar en la seva glòria.
- No us deixaré orfes; me’n vaig, però tornaré, i el vostre cor s’alegrarà.
- L’Esperit de la veritat donarà testimoni de mi, i vosaltres també en donareu testimoni.
- Qui m’estima farà cas de les meves paraules; el meu Pare l’estimarà i vindrem a fer estada en ell.
- A vosaltres us he dit amics, perquè us he fet saber tot allò que he sentit del meu Pare.
- Estigueu en mi , i jo en vosaltres. Qui està en mi dona molt de fruit.
- L’Esperit Sant us farà recordar tot el que us he dit i us ho farà entendre.

El més remarcable de l’evangeli de Joan ens ha acompanyat aquestes darreres setmanes. Afegiu-hi la seva Primera Epístola i anireu ben equipats camí endavant en aures d’Esperit i de vida. La vida eterna = conèixer Déu Pare que és Amor i Jesús que ens ha ensenyat a estimar i les seves preferències. Coneixements que són font que brolla permanentment.

                                               Varem ja concloure l’Exhortació apostòlica “La Joia de l’Evangeli” i ara us proposo que n’enfilem una altra, també del papa Francesc, titulada “Alegreu-vos-en i celebreu-ho”, que ens va adreçar no fa gairebé dos anys, que lliga molt amb la finalitat de fer-nos evangelitzadors a tots. ¿Quin evangeli portarem a la vida i en la relació amb tothom, si nosaltres no son eterns aprenents d’evangeli? No ens deixem arrabassar aquesta comesa, aquest enviament. Cerco com sempre en el nostre Vaticà II:

                                               “Amb el nom de laics s’entenen tots els cristians –llevat dels ordenats o religiosos- que pel fet d’estar incorporats al Crist pel baptisme, constituïts en Poble de Déu i fets participants a la seva manera de la funció sacerdotal, profètica i reial del Crist, exerceixen, en la mesura que els pertoca, la missió de tot el  poble cristià a l’Església i al món. El caràcter secular és propi i peculiar dels laics. Pertoca als laics, per pròpia vocació, de buscar el Regne de Déu, a través de la gerència  de les coses temporals que han d’ordenar cap a Déu. Viuen en el “segle”, és a dir, en totes i cada una de les professions i activitats i en les condicions ordinàries de la vida familiar i social, amb les quals la seva existència està com entreteixida. Allí Déu els crida a complir la seva pròpia comesa, a fi que guiats per l’Esperit de l’Evangeli, ajudin com  un llevat -de dins estant- a la santificació del món, i d’aquesta manera, resplendint abans de tot pel testimoniatge de la seva vida, fe, esperança i amor, revelin el Crist als altres homes. Pertoca, doncs, a ells molt especialment d’il·luminar i organitzar de tal manera totes les realitats temporals en què es troben com barrejats, que neixin i evolucionin sempre segons l’esperit del Crist i esdevinguin lloança del Creador i del Redemptor”. “Un de sol és el Poble de Déu elegit: “un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme”. Comuna és la dignitat dels membres per la seva regeneració en el Crist, comuna la gràcia de fills adoptius, comuna la vocació a la perfecció; una mateixa salvació, una mateixa esperança, un mateix indivisible amor. No es dona cap desigualtat davant el Crist i en l’Església per raó de raça o de nacionalitat, ni per raó de condició social o de sexe: tots sou un de sol en el Crist Jesús”. (Ga. 3, 28).

                                               Ens invitem a llegir personalment el document esmentat i a mirar d’aprofundir en el Primer Capítol (del número 1 fins el 34). Anirem desgranant capítol per capítol  Deixem-nos prendre per l’Esperit del Senyor, que és el mateix Esperit Sant que ens ungeix, ens sadolla, ens mou, promou, commou...   “Quan l’alè de l’Esperit jo sento dintre meu, vull pregar!”. Quina estupenda pensada fer la Vetlla de la Pentecosta! A través de molts enllaços que la fan possible o bé llegint i “esponjant-nos” en totes les lectures que tenim a l’abast a “La missa de cada dia”. De la dispersió babilònica a la concentració en l’Esperit Pentecostal. Recomanable. Encoratjant, “Alegreu-vos-en i celebreu-ho”. Al·leluia! Pentecosta és pregària que ungirà l’Esperit promès, sí, promès! A parar i badar el cor!

P. Josep Mª Balcells
Festivitat de la Pentecosta o de Pasqua Granada, 31de maig del 2020.  Sabadell