dimecres, 25 de desembre del 2019

Homilia del NADAL 2019


ELS  QUATRE  HIMNES  EVANGÈLICS (3)

                                               Enmig d’un luxe de variades lectures i de col·lectes diferenciades, des del dia 17 d’aquest mes, hem fet una “pujada” espiritual vers el Nadal i ara, el tenim ja, amb tremolor, entre les mans; i és tanta la novedosa sorpresa, àdhuc paradoxa, per més que cada any fem aquesta joiosa caminada que en diem Advent, Vinguda, Adveniment a fi de rememoritzar un misteri que ens sobrepassa, tot i que intentem posar-nos a considerar-lo i a reviure’l. Total enmig de tot: Esbalaïment! Ja ens ho advertia sant Agustí: “aquells que creuen que han entès el misteri, és que no han entès res”. I, ben pensat, si Déu no ens quedés sempre com a misteri insondable, és que Déu veritablement no seria Déu. Deixem, doncs, que Déu ens sorprengui, això voldrà dir que anem per bon camí. I com més alta sigui la sorpresa, major serà l’atansament al Déu “diferent”. Nadal és el niu de totes les sorpreses! Un Déu que es fa home, perquè l’home es pugui anar fent Déu. Misteri de l’Encarnació, oh Déu! Em recordo -una cosa en porta a una altra- de la pregària que feu Jesús al retorn dels deixebles enviats a desembrossar els camins per on hi passaria després Ell mateix en persona: “T’enalteixo, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè heu revelat tot això (=els secrets del Regne) que has amagat als savis i entesos. Sí, Pare, així t’ha plagut de fer-ho. El Pare ho ha posat tot a les meves mans. Ningú no coneix el Fill, fora del Pare, i ningú no coneix el Pare, fora del Fill i d’aquells a qui el Fill el vol revelar”. Això faríem bé de posar-ho com un recordatori permanent al fons del celatge dels nostres Pessebres. Maria ens hi fa el repic: “La meva ànima magnifica el Senyor, el meu esperit celebra Déu que em salva, perquè ha mirat la petitesa de la seva serventa”. Qui millor que Maria per abismar-nos en el secret, en la intimitat de la coneixença del seu Fill, petit, petit fet accessible als dies de Nadal com una preciosa guspira de Vida creixent! Ai, res més!
Resultat d'imatges de pessebre 
                                               És ben curiós que els primers cridats a homenatjar el Nadó fossin els senzills pastors. Al Pessebre s’hi va cridats, invitats. Ens ho deia sant Pau aquest diumenge passat. Deia: “Entre els “obedients a la fe” hi sou vosaltres, que Jesucrist ha cridat”. Als cristians de Roma, els ho deia. Nosaltres podem dir-nos-ho i repetir-nos-ho: “Estimats de Déu, cridats a ser-li consagrats”. Als pastors fou un àngel, a nosaltres és la fe la que ens crida i guia. No deixem de ser-ne de pastors, perquè precisament per ser pastors foren cridats; els tinguts com a últims d’un poble que malauradament establia i encara estableix un escalat de reconeixements socials i culturals, ells a baix, a l’últim graó... Veniu, ja que hem sentit de ser cridats; veniu i feu allò millor que s’escau a vosaltres: adorar. I és ben bé a aquí, on volia arribar per poder prendre punt i seguit d’una crida feta per un àngel. Així ens ho narra Lluc: “Un àngel del Senyor se’ls va aparèixer i la glòria del Senyor els envoltà de llum. Ells es van espantar molt. Però l’àngel els digué: “No tingueu por. Us anuncio una Bona Nova que portarà a tot el poble una gran alegria: Avui us ha nascut el Salvador que és el Messies, el Senyor. Això us servirà de senyal: trobareu un infant faixat amb bolquers i posat en una menjadora”. I de sobte, s’uní a l’àngel un estol dels exèrcits celestials que lloava Déu, cantant: “Glòria a Déu a dalt del cel i a la terra Pau als homes que estima el Senyor”. I així es donà el to i l’entrada al que esdevindrà de seguida, secundat per la primera Església,  el que serà l’himne evangèlico-eclesial tant a to i mesura del misteri de Nadal. Aquest himne la litúrgia el canta els diumenges i festes principals de l’Any Litúrgic. Entrem-hi amb el goig, que bé li escau. Cantem i trobem-hi joiosos tants i tants ressons:

  - Donar “honor i glòria” és proclamar l’excelsitud de Déu.
  - La Glòria és exclusiva de Déu.
  - La glòria és l’estatge de Déu.
  - La glòria és l’indicador de la presència de Déu. És el vestit de Déu. El núvol que en el desert cobria l’Arca de l’Aliança, els feia llum de nit i cobria les xardors de dia.
  - Enaltir la glòria és el reconeixement del poder de Déu. La glòria és l’atribut propi i visible de Déu.
  - La glòria es fa present en les accions meravelloses que Déu fa en favor del seu poble.
  - Els israelites honoraven el Déu únic. “Shemà Israel” és la pregària que encara fan els jueus matí i vespre. Tenen aquest sentit les filactèries i els mezuzà a les entrades de les seves cases encara avui dia.
  - Els salms abunden en termes com: beneir, adorar, lloar, donar culte a Déu només.
  - Jesús usà aquest verset del Deuteronomi 6, 13 per allunyar el temptador: “Adora el Senyor, el teu Déu; dóna culte a Ell tot sol”. Ens ho reporta Mt 4, 10
  - En les epístoles sobretot de Pau hi trobem expressions com: “Glòria, honor i pau a tothom qui fa el bé”. “Privats de la glòria de Déu pels pecats”. “No sabeu que no sou vostres. Heu estat comprats pagant un preu: glorifiqueu Déu en el vostre cos”. “I tots nosaltres, sense cap vel a la cara, reflectint com un mirall la glòria del Senyor, som transformats a la seva mateixa imatge, amb una glòria cada vegada més gran, per obra del Senyor, és a dir de l’Esperit”.   “Així som il·luminats amb el coneixement de la glòria de Déu que brilla en el rostre de Crist”.
  - Les fórmules litúrgiques Al·leluia (=Lloat sigui Déu); Amén (=Fidelitat de Déu i la fe en Déu) “en Jesucrist totes les promeses de Déu han trobat un “Sí”, i per això, gràcies a Ell diem  “amén” a Déu i li donem glòria” (2 Cor 1, 20)
  - En la conclusió del cànon de la Missa expressem solemnement: “Per Ell, amb Ell i en Ell, Vós Déu Pare omnipotent, en la unitat de l’Esperit Sant rebeu tot honor i tota glòria pels segles dels segles. Amén”.
  - El salm 136, anomenat el gran Hallel que es recitava en els sagrats moments de la litúrgia dels israelites: “Enaltiu el Senyor , què n’és de bo! Amb la tornada: Perdura eternament el seu amor”.
  - És l’Esperit Sant que promou els vertaders adoradors en esperit i veritat, més enllà dels temples.
  - “Tot allò que feu, sigui de paraula, sigui d’obra, feu-ho en nom de Jesús, el Senyor, donant gràcies per mitjà d’Ell a Déu Pare”.
  - L’himne del Glòria conté uns incisos que són un seguit d’expressions que són l’expressió del primer manament. Jesús resumeix els deures de l’home envers Déu, així: “Estimaràs el Senyor, el teu Déu, amb tot el teu cos, amb tota la teva ànima i amb tot el teu esperit”. Això respon immediatament a la crida solemne: “Escolta Israel: El Senyor és el nostre Déu, el Senyor tot sol” (Dt 6, 4).
  - “El Déu únic i veritable revela, en primer lloc, la seva glòria a Israel. La revelació de la vocació i de la veritat de l’home va lligada amb la revelació de Déu. L’home té la vocació de manifestar Déu amb la seva activitat d’acord amb la seva creació “a imatge i semblança de Déu”.
  - En l’himne del Glòria es subratllen les actituds fonamentals de tot creient: “Us lloem, us beneïm, us adorem, us glorifiquem, us donem gràcies per la vostra immensa glòria”.  
  - “Déu es fa conèixer recordant la seva acció omnipotent, benèvola i alliberadora: “Jo sóc el Senyor, el teu Déu, que t’he fet sortir de la terra d’Egipte, de la casa de l’esclavatge. No tinguis altres déus fora de mi. No en facis cap escultura, ni cap imatge de res del que hi ha a dalt del cel , a baix a la terra, o a les aigües de sota la terra”. La primera paraula conté el primer manament de la Llei: “Adora el Senyor, el teu Déu, i dóna-li culte (Deuteronomi 6, 13-14) La primera crida i l’exigència justa de Déu           és que l’home l’aculli i l’adori”. (del Catecisme de l’Església catòlica)
  - La major glòria de l’home és adorar i servir el Senyor. Ignasi ho proclamà en el lema de la Companyia. A.M.D.G.

P. Josep Mª Balcells 
Solemnitat del Nadal del Senyor, 25 de desembre del 2019.  Sabadell