diumenge, 13 d’octubre del 2024

Homilia del diumenge 13/10/2024

                                    LA  BOSSA  O  LA  VIDA

                                               No, no és broma. Doneu una ullada als textos de la Missa i veureu com hi campeja tot un seguit de consideracions sobre el diner i com n’és de llefiscós i sabem també que pren el nom sagrat (?) d’idolatria. Per altra part, llegim aquesta Aclamació que es possessiona al revers del brillar fatu de les riqueses, posant en relleu la primera i essencial de les Benaurances: “Feliços els pobres en l’esperit: el Regne del cel és per a ells”.  El papa Francesc ho ha sintetitzat en allò de “ser pobres i viure amb els pobres”. Torno a l’ocurrència del títol... No és tal: encara estic cansat de subratllar el llibre de Fromm: “Tenir o ser”. Hem de fer un proficu discerniment sobre la nostra confrontació entre el tenir i el ser en el mercat central dels “valors essencials”. No, no és fàcil de situar-s’hi, de prendre possessió en aquests dos termes existencials que es contraposen determinadament, de forma que com més “tens”, menys ets. Com més aspires a tenir, el tenir estimula l’anar sempre a més. La cobdícia -ens diu l’autor- és el desencadenant de l’ofegament de la persona. El tenir “cosifica” tot el que toca. Vivim en un món que es deleix per l’adquisició del guany, del profit, del pujar, del ser tingut; això fa que “ens escau ben rarament de trobar al món que ens envolta manifestacions de la modalitat de l’ésser; i la major part de nosaltres –parla Fromm- considerem  la modalitat del tenir com la més natural, talment l’únic estil de vida acceptable”. No en som conscients i menys de la contraposició, anava a dir, de ser qüestió de vida o mort. El ser és la fluència de la vida, de la creació, de la personalització. Em balla pel cap allò de Shakespeare del “ser o no ser”. La cobdícia ofega; la vida s’expansiona, crea vida.

                                               La finalitat d’aquest llibre de Fromm és explícitament el d’un aprofundit humanista que ens ha il·lustrat a bastament. En tots els seus llibres té aquest marxant: l’Art d’estimar, La por a la llibertat, La revolució de l’esperança, Per una societat sana”. Encara es llegeixen amb gust i profit... Ja tenen gust de clàssic.

                                               Jo acostumo a valorar aquelles petites frases que solen  encapçalar els llibres com a guisa de pròlegs i d’epílegs condensats. Són com la síntesi del que diran a continuació. Veu-t-,els ací: “La via del fer és l’ésser” (Lao-Tse) “Seria adient que la gent considerés, no tant el que han de fer, sinó el que són” (Mestre Eckhart) “Menys un és, i més hom té i més alienada és la pròpia vida” (el primer Karl Marx) Farà unes bones i exquisides reflexions tant del místic de l’Edat mitjana com del Marx, mal entès i pitjor aplicat per Rússia. Una cosa és saber d’oïdes i una altra conèixer a fons i documentadament.

                                               No em puc entretenir en parlar llargament de l’actitud o modalitat o caràcter del tenir perquè això no em donaria espai per concentrar-me en la “Benaurança” del “ser i estar” que sempre van junts. Aniré assaborint punt per punt en les entrades que posa Fromm en el capítol sobre “Les condicions de la transformació i les característiques de l’home nou. Comença així: “La funció de la societat nova és d’encoratjar l’emergència d’un home nou, l’estructura del caràcter del qual tingui les qualitats següents:

            -. Disponibilitat a renunciar a totes les formes de tenir, per tal d’ésser plenament.

            -. Seguretat, sentiment d’identitat i confiança basada en la fe  en el que un és, en la pròpia necessitat de relacions, interessos, amor, solidaritat amb el món circumdant, en comptes de en el propi desig de tenir, de posseir, de controlar el món, tot esdevenint així esclau de les pròpies possessions,

            -. Acceptació del fet que ningú i res al defora de nosaltres pot donar significat a la nostra vida, però que aquesta independència i despreniment radical de les coses poden esdevenir la condició de la plena activitat consagrada a la copartició i a l’interès per als altres.

            -. Ésser realment present en el lloc en què ens trobem.

            -. La joia que prové de donar i compartir, no pas d’acumular i explotar.

            -. Amor i respecte per la vida en totes les seves manifestacions,  amb el coneixement que no les coses, el poder i tot el que és mort, sinó la vida i tot allò que pertany al seu creixement tenen un caràcter sagrat.

            -. Tractar de reduir, dins els límits que siguin possibles, cobdícia, odi i il·lusions.

            -. Viure sense adorar ídols i sense il·lusions, perquè hom ha assolit una condició que no requereix il·lusions.

            -. Desenvolupar la pròpia capacitat d’estimar, ultra           que de la pròpia capacitat de pensar de manera crítica, sense abandonar-se a sentimentalismes.

            .- Capacitat de renunciar al propi narcisisme i d’acceptar les tràgiques limitacions implícites en l’existència humana.

            -. Fer del ple creixement de si mateix i dels propis semblants l’objecte suprem de l’existència.

            -. Adonar-se que, per tal d’assolir la meta esmentada, són indispensables la disciplina i el reconeixement de les realitats de fet.

            -. Ésser conscient, a més, que un creixement no és sa si no esdevé en l’àmbit d’una determinada estructura, però ensems reconèixer les diferències entre estructura entesa com un atribut de la vida, i l’ “ordre” entès com un atribut de la no vida, de tot el que és mort.

            -. Desenvolupar la pròpia imaginació, no com una fuga de circumstàncies intolerables, sinó com una anticipació de possibilitats concretes, com un mitjà per a superar circumstàncies intolerables.

            -. No enganyar els altres, però tampoc deixar-se enganyar pels altres; hom pot acceptar d’ésser definit innocent, no ingenu.

            -. Conèixer-se un mateix, i no només el si del qual es té noció, sinó també el si que s’ignora, encara que hom tingui una vaga intuïció d’allò que no es coneix.

            -. Tenir esment de la pròpia unicitat amb tota forma de vida, i, per això, renunciar al propòsit de conquerir la natura, de sotmetre-la, explotar-la, violentar-la, destruir-la, bo i tractant, al contrari, de capir-la i de col·laborar-hi.

            -. Fer pròpia una llibertat que no sigui arbitrarietat, sinó que equivalgui a la possibilitat d’ésser un mateix, tot entenent amb això no pas una munió de desigs i d’avideses de possessió, sinó una estructura d’equilibri delicat que a cada instant es troba enfront de l’alternativa entre creixement o decadència, vida o mort.

            -. Conèixer que el mal i la destructivitat són conseqüències necessàries del falliment del propòsit de créixer.

            -. Adonar-se que només pocs individus han assolit la perfecció pel que fa a totes aquestes qualitats, renunciant, d’altra banda, a l’ambició de reeixir a “assolir l’objectiu”, amb el coneixement que una ambició d’aquesta mena no és més que una altra forma d’avidesa, una altra versió del tenir.

            -. Trobar la felicitat en el procés d’un creixement continu, vivent, sigui quin sigui el punt màxim que el destí permeti a cadascú d’atènyer, puix que viure de la manera més plena que sigui possible, és font d’una tal satisfacció, que la preocupació per tot el que hom podria, o no, assolir té escasses possibilitats de desenvolupar-se.

                                               He posat tots els punts que ofereix Fromm en aquest llibre perquè tenint-los a mà els puguem llegir i rellegir amb calma i no tots seguits, sinó pausadament, a fi d’entrar en aquesta filosofia que justificava el que us havia dit sorneguerament: La bossa o la vida!       

P. Josep Mª Balcells.

Setmana XXVIII 13/ 10/ 24  Sabadell

diumenge, 6 d’octubre del 2024

Homilia del diumenge 06/10/2024

                                 LA  PIRÀMIDE  INVERTIDA

                                               Començaré la casa per la teulada és a dir cobertura d’aigües, això de moment... Avui en la litúrgia se’ns sol·licita parlar de la família, no tant, de la parella com es podria deduir de la lectura del Gènesi que parla de la creació d’home i dona i de les motivacions que es donen en la creació d’ambdós: que s’ajudin i s’acompanyin i que es tinguin per iguals i es complementin. Deixem-ho així de moment. Havia dit que començaria per la teulada. Aquesta expressió tòpica no té cap sentit arquitectònicament. Això ho veiem passant pels carrers tantes vegades “en obres”. Sense aquelles columnes de ciment armat que pugen pis per pis l’estructura de la casa no tindria sentit ni fermesa. Recordeu aquelles paraules de Jesús: “Una casa sense fonaments està cridada a l’esfondrament i a la ruïna”.                                              

                                               Les columnes del nostre edifici educatiu són els pares, educadors se suposa dels seus fills. L’esquema que havíem seguit en les nostres entranyables Escoles de Pares, de l’antigor, ai, em permeto dir. Avui tan difícils de proposar-les, donades les circumstàncies canviades de la societat d’avui. Suposava que cada pare (i havien de participar tots dos sempre!) eren subjecte-objecte de formació personal d’adults, això com a premissa per necessitat estructural: No es pot ser educador dels fills sense fer un “reset” de tipus educatiu de cada un dels dos pretesos educadors. Cada columna haurà de sostenir un pes que no ho podria fer, si no hagués donat garanties de consistència i de maduresa pròpia. Els arquitectes pensen l’edifici com a totalitat. Se suposa una harmonia de pesos i de congruència i de complementacions. Els pares-columnes són persones adultes, se’ls suposa per edat maduresa i haver fer un camí de formació congruent a l’edat. En puritat són educats: han transcorregut infància, adolescència, joventut i porten l’empremta de la pròpia educació rebuda o cercada. Caldrà revisar-la punt per punt i pensar-la oberta i en maduració. L’educació pròpia es reflectirà en els fills, per bé o no tant. Primer pas de l’Escola de Pares: l’educació dels educadors. 

                                               Després obríem una segona etapa que se centrava específicament en l’educació de la parella per al desenvolupament d’ells dos com partners. L’educació específica de la parella és un punt neuràlgic; més avui que en temps passats, perquè hi havia unes preparacions pre-matrimonials, en el millor dels casos...  Serà un condicionant de primer ordre: la relació mútua, l’emotivitat -avui considerada fonamental- l’entesa, el diàleg, l’amor dels esposos recau a plom en la relació educativa amb els fills. Cal notar també la relació entre les dues famílies. Perquè donaran espais a la relació amb els avis i els cosins, també avui factor de primer ordre.

                                               El tercer pis de la piràmide és la plataforma definitiva de l’Escola de Pares. Caldrà fer una immersió ben ampla perquè els fills també són fills del món que els tocarà viure. Les aproximacions dins del redós familiar tindrà ressonàncies de tot tipus social. Les famílies avui són determinadament obertes a tots els ambients i no es podran aïllar; ben al revés, caldrà que s’impliquin en àmbits com l’escola, els mitjans, el lleure, els amics i les vinculacions a grups que escamotegen intervencions dels pares. Caldrà donar una consistència en valors, en actituds i en enrolaments diversos. Aquesta és la culminació del treball educatiu que es pot esperar d’uns pares que viuen i actuen en el món social i en diversos ambients. Aquest és el terrat ample i obert a tot vent: la dimensió social. Els fills són per al món i han d’estar ben assabentats del pa que s’hi dona, tothora en múltiples ocasions. 

                                               Hi ha un últim complement experimentat de l’educació que ens les van fornir les Convivències familiars. Iniciades fa més de cinquanta anys que varen propiciar un ambient de profunditat educativa i d’interseccions entre els diversos components de les famílies: des d’avis, pares amb la possibilitat de reunions i d’amistats que anaren aprofundint-se i que vertaderament arribaren a donar Sentit de Família de Famílies. En la casa de Colònies p. Jordi Turull a la vall de Pineta que fou la        “descoberta del segles” (perdoneu l’exageració personal, perquè m’ha -ens ha- deixat un record memorable). Pineta no era un lloc, fou un esperit, fou una utopia realitzada com poques vegades a la vida les pots tenir i constatar. Ens diem Pinetells i l’empremta no hi ha ningú que ens la llevi. És marca cisellada en el fons del cor, dit a l’antiga; i dins les circumval·lacions neuronals dels nostres cervells, nosaltres en diem esperit i àdhuc Esperit en majúscules.

                                               Som Església, en tenim consciència. No puc acabar aquest passeig per la pròpia experiència educativa i pastoral al llarg de més de seixanta-cinc anys com a escolapi i ara obriré un espai propi que no podem ni devem oblidar perquè el Concili Vaticà II té un document que ens mostraria els eixos formatius d’una educació cristiana, evangèlica. Se’n diu Constitució Pastoral sobre l’Església en el món d’avui que comença així: “Els goigs i les esperances, les tristeses i les angúnies dels homes del nostre temps, sobretot els pobres i tots els que sofreixen, són a la vegada els goigs i les esperances, les tristeses i les angúnies dels deixebles de Crist. No hi ha res de vertaderament humà que no trobi ressò en llurs cors... L’Església se sent realment i íntimament solidària del gènere humà i de la seva història. Després d’un estudi les esperances i temors avui; els canvis pregons: en l’ordre social, psicològics, morals i religiosos. Les aspiracions més universals, els interrogants més profunds dels homes. El Concili ens presenta la convicció sobre la vocació de l’home: la dignitat de la persona humana: l’home imatge de Déu. En un número, el 22, que s’hauria d’escriure amb subratllats continus, ens presenta Crist, l’Home Nou: comença així: “El misteri de l’home, en realitat, només es pot esclarir en el misteri del Verb encarnat. Crist en la mateixa revelació del misteri del Pare i del seu Amor manifesta plenament l’home al mateix home i li descobreix la sublimitat de la seva vocació. En Crist hi ha incloses la font i la corona de tota la humanitat. El que és la imatge del Déu invisible, és també l’home perfecte, que ha retornat als homes la semblança divina. En Ell, la naturalesa assumida, no absorbida, ha estat elevada també en nosaltres a una dignitat sense igual. El Fill de Déu amb la seva Encarnació s’ha unit en certa manera amb tot home”. Farà  incursions en la cultura, la vida social i econòmica, en la pau, en l’àmbit internacional.

                                               Les implicacions a nivell formatiu donen una volada als valors i la pedagogia, continguts en la Declaració sobre l’educació de la joventut, un altre document del concili Vaticà II. Avui ens trobem amb moltes dificultats donat l’ambient excessivament secularitzat, i plural de la societat. Això ha de propiciar un replantejament profund: possibilitats i dificultats. Ens hem de concitar pares, escoles, parròquies i grups diversos per obrir camí d’educació profundament humana i evangèlica, presentant testimonis vàlids i fiables on es puguin emmirallar les generacions futures, recolzats en persones que saben que mai serà ni completa ni definitiva una educació que voldríem que tingués Crist com a Referent en la seva Persona i Missatge. O ens hi posem colze a colze o bé deixarem els nostres successors a la intempèrie i desvalguts. Ens hi va un futur eclesial àton i mig perdut o redimit.

P. Josep Mª Balcells

Diumenge i setmana XXVII de durant l’any, 6 d’octubre del 2024   Sabadell