dimarts, 4 de març de 2014

Homilia del Dimecres de cendra 05/03/2014 del P. Josep Mª Balcells

RECOMENÇA EL CAMÍ QUE FEU JESÚS…
Dimecres de cendra

                                               Avui comencem els entrenaments en vista de la complementació dels darrers fets i paraules de la missió de Jesús que en direm conjuntadament Quaresma-Passió i Mort-esclat de la Resurrecció-Ascensió-Pentecosta-Església, continuadora de la figura i missió de Jesús en tota la història de la salvació, fil conductor de la manera com Déu estima i vol que tots se sentin fills seus benamats. Déu està “compromès” –encara que aquest terme humà es queda curt aplicat a Déu. Déu, en efecte, crea, regenera i santifica la humanitat i la natura i en fa l’únic i últim acabament del designi diví sobre tota la creació, fent dels homes la consciència viva i joiosa d’aquest misteri de Déu envers tot el creat. Tot és vostre… vosaltres sou de Crist i Crist és de Déu, el Pare.

                                               Per a nosaltres –és una invitación almenys per part meva- vull concntrar tot aquest llarg viatge, camí o pelegrinatge que emprenem des d’avui sota el lema-motivació-compromís del seguiment explícit de Jesús. Jesús al llarg de l’evangeli invita a seguir-lo vagi on vagi, faci el que faci, parli el que parli.

Aquest llarg cicle –diguem-ne pasqual- l’hem de re- començar com si fos nou o fos la primera vegada que ho volem fer a tota consciència i convenciment interior de qui adreçant-se a cadascú de nosaltres ens diu, personalment: “Si algú vol venir darrera  meu…”
·         que es negui a si mateix.
·         que lluiti contra el mal propi i aliè amb el bé.
·         que perdi la seva vida, construïda maó a maó pels esforços propis i que substitueixi el seu propòsit o projecte personal de creixença, de consciència de saviesa, de tot això i més, per Crist i l’evangeli.
·         Que es deixi portar pel Mestre.
·         Buida’t de tot allò que has conquerit amb els teus esforços i que consideres com a guanyat i doneu en besvanvi per Jesús i el seu evangeli.
·         Ven el que tens (considereu de poc valor) i queda’t només amb el què necesites, restringit a ben poca cosa substancial. Es pot prescindir més del que et penses.
·         Dóna-ho als pobres. No llencis ni malbaratis res. Obre’t a tota solidaritat i a la misericòrdia sesne voraviu de personalisme. Recorda els “Nada de Casaldàliga…
·         Pren la teva creu, comparteix la dels altres i això cada dia. Esmola la teva esperança.
·         Vine amb mi: atansa’t, fes-te proper –millor proïsme de bon samarrità-; sigues proactiu.
·         Viu a plena consciència l’afany propi de cada dia.
·         Vine darrere meu. No t’avancis a res i a ningú.
·         No el deixis per obscuritats ambientals i interiors que t’encerclin. Cauries a la pitjor trampa possible.
·         Valora més el dia a dia amb modèstia i redueix superfluïtats. Treu-te cada dia una cosa, per petita que sigui i la dones de tot cor potser amb una llagrimeta petitona al cor. Hem d’alleugerir el nostre equipatge.
·         Si en prescindir, si en donar no et neix el goig, pensa que potser no has estat donant bé. La suma de donar és igual a pau, goig i amor, felicitat.
·         Deixa’t curar que tots estem malalts de quelcom que potser només ho sap Ell. “Només que toqués l’orla del seu vestit…”
·         Et vindrà la temptació de deixar-ho que vol dir deixar-LO per peresa, per no entendre’l, perquè et sembla massa exigent. No el deixessis pas en aquest moment neuràlgic. Estima’l més, encara que no el “sentis”. Estàs en proves de major qualitat!
·         “Jo estaré sempre, cada dia en vosaltres (en tu) fins a la meta, tota meta és principi d’un graó més alt.
·         Fes-te deixeble meu dels de la vora. Escolta’l, medita el que digui i evoluciona cap a sentir-te cada dia més filla/fill de Déu.
·         Per a Déu, tu, la teva persona ets més important que tots els teus pecats.
·         Ja et poden oferir tot el que vulguin, Jesús sempre val més, molt més, incomparablemente més.
·         Jesús: “Senyor meu i Déu meu”. Digues-ho sovint.
·         “Converteix-te (deixa’t convertir) i creu (amb fe indeclinable) en l’evangeli (=Jesús, l’evangeli, el NT).
·         Ompla’t de paraula de Déu: sempre actua i fa diana i fa forat.
·         Un desig: comença a caminar a petits passos en el seguici del Mestre. Veuràs coses inaudites, més grans que les de Jesús: ho va rubricar Ell mateix.
·         No t’atabalis amb tot el que està escrit. N’hi ha una o dues que fan per a tu. Amb elles ja en tens prou.
·         Llegeix aquesta llista poc a poc i sovint. Déu t’espera a qualsevol cantonada de la teva vida.
·         Repassa la lliçò com un nen de primària. Seràs benaura’t i el Regne de Déu t’està reservat.
·         Jesús prenia els nens en braços i els beneia
  
                                               Tot per a una Quaresma diferent, més personal i més evangèlica. No t’hi sentis lligat. Prova de llegir-ho i rumiar-ho i ja n’hi prou. Tot el que pugui venir de més a més és obra de l’Esperit. Obra-t-hi.

            Dimecres de cendra, inici de la Quaresma. 5 de març de 2014.  Saba